EolicCat señala que la nueva regulación hará perder 1.000 empleos

EolicCat destaca que el Real Decreto de Ley "anula" competencias de la Generalitat, y provocará la pérdida de mil empleos y 3.000 millones de inversión.

Los responsables de la Asociación Eólica de Cataluña han exigido al Ministerio de Industria que se derogue el artículo cuarto de este decreto, que el próximo 21 de mayo se someterá a debate y votación en el Congreso, porque, además de restringir la autonomía en materia energética de la administración catalana, "supone la paralización del sector eólico", se indica en una nota de prensa.

EolicCat considera que la nueva norma, "aprobada con carácter de urgencia y sin tener en cuenta las partes implicadas", se convierte en "inconstitucional" porque, a su juicio, deja sin margen de actuación a los órganos reguladores y agencias de energía autonómicas que tienen competencia en materia de producción energética.

Además, añaden, "su puesta en marcha supone un paso atrás y una contradicción con los objetivos de impulso y crecimiento de las (energías) renovables hechos públicos por el Ministerio tanto en el ámbito estatal como por comunidades, en los últimos meses".

Por otro lado, consideran que el hecho de que el nuevo decreto no incluya futuras retribuciones en proyectos eólicos se convierte en un "freno" para promotores y entidades financieras a la hora de sacar adelante proyectos actuales y futuros, por lo que Cataluña se podría quedar con sólo 800 de los 3.500 megavatios previstos para el año 2015 en el Plan de la Energía de la Generalitat.

Esto conllevará, además, que se dejaría de invertir en territorio catalán entre 2.000 y 3.000 millones de euros y comportaría la perdida de más de 1.000 puestos de trabajo, "quedando afectados ayuntamientos, propietarios de terrenos y toda la industria auxiliar que depende de la instalación de parques eólicos".

Desde el punto de vista estatal, otro de los efectos negativos que provocará será la deslocalización de empresas que pertenecen a una industria de referencia mundial y líder en valor añadido.

Por todo ello, EolicCat reclama la retirada de este decreto que califica de unilateral y exige a la vez que se abra un diálogo con todos los organismos implicados, para elaborar "una propuesta conjunta y consensuada".

——————————–

EolicCat creu que el nou decret de les renovables podria obstaculitzar la implantació eòlica i incomplir els objectius del Pla de l’Energia.

• Segons l’associació, l’esborrany incorpora conceptes que creen inseguretat jurídica, com per exemple la vigència o no del mapa eòlic o la falta de determinació de les ZDP

• EolicCat s’ha mostrat oberta a col·laborar amb l’Administració per tal de consensuar les àrees on es puguin fer parcs eòlics Barcelona,

EolicCat, l’associació eòlica de Catalunya, creu que l’esborrany de decret de les renovables que s’ha exposat recentment a informació pública no garanteix l’assoliment dels objectius fixats per la pròpia Generalitat en el Pla de l’Energia, que contemplen la implantació de 3.500 MW eòlics fins l’any 2015.

Segons càlculs de l’associació, el decret permetria la implantació de tan sols 400 MW nous que, afegits als MW de parcs en funcionament, autoritzats i en tramitació, sumarien un total d’uns 2.700 MW, una xifra insuficient per acomplir amb l’estratègia energètica marcada pel govern català.

El desenvolupament escàs de nous MW es dóna perquè el decret especifica que només es poden construir parcs eòlics en zones compatibles, impedint la implantació de parcs eòlics de més de 10 MW a les zones d’implantació condicionada on la reglamentació ara vigent sí ho permet sempre i quan s’obtingui una declaració d’impacte ambiental.

Aquest inconvenient es suma a la indefinició provocada per la vigència o no del mapa eòlic, que fins el juliol de 2007 marcava les zones on es podien construir parcs eòlics. La proposta de decret no aclareix si el mapa continua sent vàlid, un fet que crea incerteses en els promotors a l’hora d’establir els seus nous projectes.

A més, l’associació s’ha mostrat preocupada perquè el nou decret pot provocar un notable alentiment de la implantació eòlica, primer fins que no s’aprovi el decret i segon, fins que no s’especifiquin quantes ZDP s’aprovaran -en el termini màxim de 4 mesos establert en el decret- i quantes en quedaran per aprovar i en quin termini. Per aquest motiu EolicCat ha remarcat la necessitat d’acotar temporalment l’establiment de les ZDP.

D’altra banda, EolicCat està en desacord amb el règim transitori envers els parcs en tràmit del decret perquè pot suposar la desestimació dels projectes eòlics que no han passat a informació pública.

L’associació s’ha posat a disposició de l’Administració per tal de col·laborar en la determinació de les àrees geogràfiques que han de ser objecte de les ZDP i en la redacció de les bases des concursos de selecció de promotors, per tal d’establir criteris per determinar les propostes més adequades.

Sobre EolicCat

EolicCat aplega a 50 empreses que operen en el sector eòlic a Catalunya. En aquesta associació hi són presents primers fabricants d’aerogeneradors del món, tots els impulsors eòlics a Catalunya, entitats financeres i altres petites i mitjanes empreses. EolicCat vol fer realitat la planificació eòlica formulada al Pla de l’Energia de Catalunya 2006 – 2015, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya l’Octubre de 2005, un projecte que contempla un objectiu de 3.500 MW de potència eòlica instal·lada a Catalunya l’any 2015.

www.eoliccat.net/